Hoe kook je rijst perfect: een stapsgewijze gids voor beginners

Rijst koken

Rijst is gezond, goed te combineren met diverse andere ingrediënten en bovenal erg lekker. Voor dit laatste is de bereiding echter wel belangrijk. Hoe kook je rijst perfect is dan ook een belangrijke vraag om te onderzoeken. En het leuke van dit onderzoek is, behalve het proeven, dat er verschillende soorten rijst zijn en dus automatisch verschillende bereidingswijzen.

In deze gids voor beginners ontdek je stapsgewijs wat er moet gebeuren voordat je van je zelf gekookte rijst kunt gaan genieten. Dat begint bij de het kopen van een pak rijst en eindigt bij de eerste hap.

Hoe kook je rijst perfect: een stapsgewijze gids voor beginners

Het is onmogelijk om in dit artikel alle soorten rijst mee te nemen. Daar zijn het er te veel voor. We hebben gekozen voor de meest populaire soorten. Weet je trouwens hoeveel soorten rijst er zijn? Meer dan 8.000. Willen we die allemaal benoemen, dan hadden we vier jaar geleden al aan dit artikel moeten beginnen en ben jij de komende maand non-stop aan het lezen. Vandaar dat we naar de meest algemene soorten hebben gekeken; witte rijst, zilvervliesrijst en basmati. 

De voorbereiding

Een veelgestelde vraag bij rijst koken is of je deze moet wassen. Stel deze vraag in Azië aan iemand op straat en het antwoord zal overtuigend ja zijn. Voor rijst uit verpakkingen geldt echter dat het niet noodzakelijk is. De rijst is al schoongemaakt en kan meteen in de pan worden gedaan. Wassen kan natuurlijk geen kwaad. Als je droge rijst wilt, is wassen een goed idee. Vraagt het gerecht om plakkerige rijst, dan is wassen juist niet goed om te doen.

Denk daarnaast aan de hoeveelheden. 75 gram rijst per persoon is prima. Als je geen weegschaaltje hebt, kun je ook een koffiekopje pakken. Een vol koffiekopje is voldoende voor twee personen.

Hoeveel water er bij de rijst moet, is deels afhankelijk van de manier van koken. Als je een verhouding van 1:2 aanhoudt, zit je vaak goed. Dat houdt in dat je voor 75 gram rijst 150 milliliter water aanhoudt.

Rijst droog koken

De rijst droog koken zorgt ervoor dat de korrels hun smaak, vitamines en mineralen beter vasthouden. Als eerste was je de korrels in koud water, totdat het water helder blijft. Daarna doe je de rijst in de pan en voeg je anderhalf keer zoveel water als rijst toe, dus niet twee keer zoveel.

Vervolgens breng je de rijst aan de kook en zet je het vuur zo laag mogelijk. De rijst mag in een afgedekte pan in 10 tot 15 minuten gaar worden gekookt. Je schept hierbij de rijst regelmatig om. Na het kwartier kun je de rijst nog een paar minuten laten stomen met het deksel op de pan.

Koken in een pan met ruim water

Rijst koken in een pan met ruim water is wat de meeste mensen doen. Je doet eerst water in de pan, eventueel met een beetje zout. Vervolgens doe je de rijst in de pan. Snelkookrijst, wat je in de meeste pakken vindt, kook je vervolgens in 8 minuten gaar. Na het afgieten laat je de rijst nog even in de pan zitten met het deksel erop.

Veel mensen vragen zich af of je rijst moet koken met het deksel op de pan of zonder deksel. Het is beter om het deksel op de pan te houden. Voor de rijst zelf maakt dit weinig uit, het is puur om energie te besparen.

Rijst stomen

Rijst stomen kun je het beste in een stoompan doen, of in een mandje van bamboe. De onderste helft van de stoompan vul je met water dat je aan de kook brengt. Daarna sluit je de onderste helft af en vul je het bovenste gedeelte met rijst. Dit stoom je in 20 minuten tot een half uur gaar.

Een bamboe mandje is ook een optie, maar het is eenvoudiger om de beste stoompan te gebruiken.

Andere mogelijkheden zijn de magnetron en de rijstkoker. Van de magnetron worden liefhebbers van koken een beetje verdrietig en daarnaast hebben wij ervaren dat het de smaak niet ten goede komt, zeker niet als je van die bakjes koopt die in 1 minuut gaar zijn. Een rijstkoker is een betere optie. Op de pan staat hoeveel water en rijst er in de pan moeten.

Wat is de beste pan om rijst in te koken?

Dat ligt aan de manier waarop je de rijst wilt koken. Wil je deze stomen, dan gebruik je daar uiteraard het beste een stoompan voor. Kies je voor droog koken of koken in een pan met ruim water, dan zijn er meer geschikte kandidaten.

In principe maakt het weinig uit welke pan je gebruikt. Rijst koken kan prima in een steelpan en in een kookpan. Het is belangrijk dat de pannen een dikke bodem hebben. Tussen de beste inductie kookpannen vind je dan ook uitsluitend pannen die perfect zijn om rijst in te koken. Voor inductie is er namelijk een dikkere bodem nodig.

Je hebt voor rijst meestal ook niet de grootste pannen nodig. Als je voor de halve straat rijst moet koken, is het natuurlijk een ander verhaal. Maar in de meeste gevallen kom je met een pan met een diameter van 16 of 18 centimeter al een heel eind.

Conclusie

Als je nog nooit rijst hebt klaargemaakt, kan het even zoeken zijn naar de beste manier. Dit komt echter vanzelf. Oefening baart kunst, ook als je perfect rijst wilt leren koken.

Bepaal van tevoren op welke manier je de rijst wilt bereiden. Daarbij kun je kiezen tussen droog koken, in een pan met ruim water of stomen. De kooktijd is belangrijk. Voor rijst uit pakjes van de bekende merken geldt dat dit vaak is voorgestoomd en daardoor in een minuut of 10 gaar is. Als dat niet het geval is, kun je voor witte rijst 20 minuten rekenen en voor zilvervliesrijst een half uur.

Pannenadvies.nl