Hoe lang moet je zalm bakken? Ontdek de beste tijd en temperatuur voor een smaakvol resultaat

Hoe moet je zalm bakken

Een goed bereide moot zalm is een feestje in de mond. Mals, sappig en boordevol smaak. Om zo’n culinair hoogstandje op je bord te krijgen, moet je natuurlijk wel weten wat je doet. In dit artikel gaan we je helpen en geven we antwoord op de vraag: hoe lang moet je zalm bakken?

Daarbij kijken we niet alleen naar de ideale baktijd, maar ook naar de beste temperatuur. Ook het materiaal dat je gebruikt speelt een rol. In een pan met een afgebladderde antiaanbaklaag komt er van die fraaie zalmmoot die je in je hoofd hebt weinig terecht. We gaan de volgende punten behandelen.

  1. Hoe verloopt de voorbereiding?
  2. Hoe lang moet je zalm bakken?
  3. Wat is de beste temperatuur?
  4. Wat is de beste pan voor een zalmmoot?
  5. Kun je zalm ook op andere manieren bereiden?

Hoe lang moet je zalm bakken: in vijf stappen op weg naar de perfecte moot

Zalm kun je op verschillende manieren bereiden. Wij richten ons op het bakken van de zalm. Straks kijken we nog kort naar andere bereidingswijzen.

Hoe verloopt de voorbereiding?

Voordat je de pan op het vuur kunt zetten, is het zaak om de voorbereiding te verrichten. Dit begint als je bij de visboer of in de supermarkt een stuk zalm koopt. Er zijn meer dan 200 soorten. In ons land wordt de Atlantische zalm het meest verkocht.

Een goede zalm herken je aan een glanzend vel, stevig vlees en witte vetlijnen die niet duidelijk zichtbaar zijn. Als de moot in je keuken ligt, kun je deze op smaak brengen. Iedereen heeft zijn voorkeuren, maar over het algemeen doen tijm, citroen, zout en een beetje knoflook het goed. Voordat je de kruiden aanbrengt, dep je de zalm droog met wat keukenpapier. Daarna kun je de kruiden op de moot smeren en het afmaken met een laagje olie.

Hoe lang moet je zalm bakken?

Zalm hoef je helemaal niet lang te bakken. Dat komt omdat je de vis ook rauw kunt eten. Na een minuut of 5 ben je meestal wel klaar. Je kunt de zalm op de huid bakken of zonder huid.

Voor het op de huid bakken van zalm is enige oefening nodig. Je hebt er een koekenpan met sterke antiaanbaklaag voor nodig. Deze laat je heet worden. Vervolgens laat je een beetje olie of boter smelten. Het is belangrijk dat je ook de huid van de zalm met olie of boter insmeert.

Zodra de olie of boter gesmolten is, leg je de zalm op de huid in het midden van de pan. Daarna doe je er niks meer aan. Dat betekent niet dat je rol erop zit. Het is namelijk belangrijk om in de gaten te houden hoe het met de garing gaat. Na 3 tot 4 minuten draai je de zalm om zodat de andere kant kan doorgaren. Dit duurt nog maximaal 2 minuten. Het ideale moment om de zalm te serveren is als deze nog net niet helemaal gaar is.

Zalm bakken zonder huid kan ook, maar dit wordt door veel mensen als minder lekker ervaren. Bij het bakken op de huid komt er namelijk een beschermend laagje op de huid, wat zeer smakelijk is. Het bakken zonder huid werkt grotendeels hetzelfde. De ene kant bak je 3 tot 4 minuten, de andere kant 1 à 2 minuten.

Wat is de beste temperatuur?

Misschien kijk je weleens naar kookprogramma’s. Daarin gaat het vaak over ideale temperaturen om vlees en vis te garen. We moeten hierbij vermelden dat iedere chef zijn of haar voorkeuren heeft. Gemiddeld wordt een temperatuur van 55 graden Celsius als perfect gezien.

Als je een kernthermometer hebt, kun je eenvoudig meten of de zalm de juiste temperatuur heeft. Heb je deze niet, dat is er een ander trucje. Je hebt hier een satéprikker voor nodig. Je steekt de prikker in het midden van de zalm, en daarna in je mond. Als de prikker koud of lauw is, heeft de zalm nog wat tijd nodig. Is de prikker echter goed warm, dan kun je de zalm eten.

Wat is de beste pan voor een zalmmoot?

Een goede pan is erg belangrijk als je een zalmmoot gaat bereiden. Zalm is een lekkernij en nog een prijzige ook. Het is zonde als de halve vis aan de bodem van de pan blijft kleven. Dit voorkom je met een koekenpan met goede antiaanbaklaag of bodem.

Als je ziet dat de bodem van de pan scheurtjes vertoont of de laag begint te bladderen, is het tijd voor een nieuwe koekenpan. Ook in de grillpan kun je zalm bereiden. Als je een grillpan gebruikt en de zalm goed hebt ingesmeerd met olie of boter, hoef je in de pan geen vetstof meer aan te brengen.

Kun je zalm ook op andere manieren bereiden?

Bakken wordt het vaakst gedaan, maar er zijn nog diverse andere manieren om moten zalm te bereiden. Roken is een mogelijkheid, daar heb je een rookoven voor nodig. Voor veel mensen is het dan ook realistischer om de zalm in de oven te bereiden. Dit doe je op een lage temperatuur, 120 graden is al voldoende.

De zalm in een stoompan klaarmaken zorgt voor een heerlijke smaak. Dat geldt ook voor pocheren. Deze techniek vergt echter wel enige oefening. Als je zalm op een snelle en smakelijke manier wilt klaarmaken, is bakken de beste optie.

Conclusie

De lekkerste zalm kun je prima zelf maken. Misschien dat het de eerste keer nog niet helemaal gaat lukken, maar als je het een aantal keer hebt geprobeerd, zal je merken dat het steeds beter gaat. Voor het beste resultaat heb je een goede zalmmoot, smaakversterkers en een goede pan nodig. En uiteraard een beetje kooktechniek.

Zalm bakken doe je in een minuut of 5. Op de huid bakken is het lekkerst. Je bakt de ene kant 3 of 4 minuten, en de andere kant nog een minuut, maximaal 2. De ideale temperatuur ligt rond de 55 graden.

Pannenadvies.nl