Hoe lang moet lasagne in de oven? De ultieme gids voor perfecte, smeuïge lagen!

Hoe lang moet lasagne in de oven

Je hebt er ontzettend veel zin. De glazen rode wijn staan al klaar en de geur van tomatensaus en kruiden walmt vanuit de keuken richting de eettafel. Dan gaat het belletje en kun je de gloeiend hete schaal uit de oven halen. Je roept tegen je partner en/of je kinderen dat ze aan tafel kunnen gaan zitten. De zelfgemaakte lasagne is klaar.

Totdat je je vork in de nog pruttelende schaal zet en op iets hards stuit. En daarna nog een keer, en nog een keer. De bladen zijn weer maar eens hard gebleven. Herkenbaar? Of ben ik de enige die dat heeft? In ieder geval is het (voor mij) de hoogste tijd om op onderzoek uit te gaan en hét antwoord te vinden op de vraag: ‘hoe lang moet lasagne in de oven?’ De frustratie wint het namelijk van het doorzettingsvermogen en ik wil ook van mijn favoriete gerecht kunnen genieten zonder dat ik het bij de Italiaan in de stad hoef te halen.

Het bovenstaande stukje had ik net zo goed in de verleden tijd kunnen schrijven, omdat het inmiddels helemaal lukt met de lasagne. Ik neem je in dit artikel mee in het proces hoe je de perfecte lasagne maakt met de smeuïge lagen die zo van een Toscaanse heuveltop lijken te komen.

Hoe lang moet lasagne in de oven? Dit is de ultieme gids

De voorbereiding

Ik ga het niet hebben over de beste recepten voor lasagne. Deels omdat er aan mij bepaald geen sterrenchef verloren is gegaan, maar nog meer omdat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft. Het gaat vooral om het gaar en smeuïg worden van de bladen.

Daarbij ga ik er vanuit dat je een oven hebt. Op de temperatuur kom ik dadelijk terug. Er is namelijk een belangrijke factor als je de perfecte lasagne wilt klaarmaken. Bij mijn eerste pogingen gebruikte ik een ovenschaal die al langer bestaat dan ikzelf. Dit leverde dan ook niet het beste resultaat op.

Pas toen ik een nieuwe braadslede kocht, begon mijn lasagne ergens op te lijken. Een braadslede is een soort kruising tussen een ovenschaal en een pan en wat mij betreft ideaal om lasagne in te bereiden. Ook een andere Italiaanse lekkernij, tiramisu, kun je prima in een braadslede klaarmaken. Gezien mijn beperkte culinaire talent moet ik de moed nog vinden om me hieraan te wagen.

Lasagnebladeren koken?

Een ander onderdeel van mijn voorbereiding is het voorbehandelen van de lasagne bladen. Door ze kort te koken, 3 tot 4 minuten, worden ze al een beetje zacht. En dat is wat je wilt hebben. Vergeet niet om, nadat je de vellen uit de pan hebt gehaald, ze goed uit te laten lekken en te drogen met keukenpapier.

Het is niet per se nodig om lasagne bladen die uit pakjes komen vooraf te koken. Volgens de theorie worden ze ook zacht als je begint en eindigt met een laag saus. Mij lukt dit echter nooit, vandaar dat ik ze kort kook. Maak je zelf de bladen, dan moet je ze altijd voorkoken. Dat is ook het geval als je open lasagne maakt.

Hoe lang moet je lasagne nu écht in de oven?

Heb je ook een beetje honger gekregen? Gelukkig hoef je niet lang meer te wachten, want het is tijd om de lasagne in de oven te doen. De oven kun je voorverwarmen op 180 of 200 graden Celsius, afhankelijk van welke oven je hebt. Mijn voorkeur gaat uit naar 180 graden (met een elektrische oven), omdat anders de bovenkant een beetje zwart kan worden.

Ik vond het altijd moeilijk om de juiste kooktijd aan te houden. Leg vijf verpakkingen van verschillende merken naast elkaar en de kans is groot dat je evenveel verschillende kooktijden ziet. Uit ervaring weet ik inmiddels dat 45 minuten een prima tijd is. De (voorgekookte) lasagne bladen komen smeuïg en zacht uit de oven.

Kun je meteen aanvallen?

Lasagne ruikt lekker en het liefst wil je natuurlijk meteen aanvallen. Dat is alleen niet verstandig. Om te beginnen wil je hoogstwaarschijnlijk nog langer gevoel houden in je tong en je gehemelte. Daarnaast is het voor de smaak beter als je de lasagne tien minuten tot een kwartiertje laat rusten.

Een derde voordeel hiervan is dat je de lasagne makkelijker kunt snijden.

Hoe zorg je ervoor dat het afwassen snel verloopt?

Sinds mijn lasagne wel lukt, is het minder erg om de braadslede na afloop schoon te maken, hoewel het nooit mijn hobby gaat worden. Het maakt een groot verschil of je een goede ovenschaal of braadslede gebruikt. Met invetten voorkom je voor een deel dat er iets blijft plakken, maar nooit helemaal.

Sinds ik de braadslede gebruik, is de schoonmaak bijna leuk om te doen. Ik was de braadslede altijd af met de hand. Dit is nodig, omdat je de pan dan beter kunt schoonmaken. Ook komt het de levensduur van de braadslede ten goede. In de vaatwasser kunnen er kleine beschadigingen ontstaan. En praktisch is het ook niet, omdat de hele benedenverdieping van de vaatwasser zowat meteen vol ligt.

Conclusie

Door het veelvuldig te doen, is het me gelukt om heerlijk smeuïge lasagne te maken. De eerste keren was het geen succes, maar als je de juiste technieken toepast en de juiste spullen gebruikt, gaat het ook jou lukken.

Qua technieken gaat het om de kooktijd en de temperatuur. Mijn lasagne gaat drie kwartier in de oven op een temperatuur van 180 graden. Na afloop laat ik de lasagne nog een kwartiertje staan. Niet alleen om het te laten afkoelen, maar ook om de smaken nog beter tot hun recht te laten komen.Het laatste zetje wordt gegeven door een goede ovenschaal of braadslede te gebruiken. En uiteraard lekkere ingrediënten, maar dit laat ik aan jou over. Iedereen heeft immers zijn eigen geheime recept.

Pannenadvies.nl