Wat is inductie koken? Een complete gids voor beginners

Wat is inductie koken

Inductie koken is de laatste jaren steeds populairder geworden. En dat is niet omdat het een modeverschijnsel is, maar omdat het op vrijwel elk vlak een verbetering is ten opzichte van koken op een gasfornuis. Maar wat is inductie koken? In deze gids krijg je antwoord op deze prangende vraag.

Bij inductie koken is er nog wel een belangrijke opmerking. Niet elke pan is geschikt om op inductie platen neer te zetten. We zullen hier in deze gids uitgebreid op ingaan, zodat je de ultieme handleiding hebt voor inductie koken. En geloof ons maar, het is volledig de moeite waard.

Dit kun je verwachten:

  1. Wat is inductie koken?
  2. Wat zijn de voordelen van inductie?
  3. Welke pannen zijn geschikt voor inductie koken?

De inductie koken gids voor beginners

Wat is inductie koken?

Inductie koken is heel wat anders dan het traditionele koken op een gasfornuis. Het voornaamste verschil is dat niet de pan wordt verwarmd, maar de bodem. De verhitting vindt plaats doordat er spoelen in de platen gaan draaien. Daardoor treedt er een magnetisch veld in werking, dat zowel in de inductie plaat als in de pan zit.

De warmte wordt alleen overgedragen op plekken waar de bodem van de pan contact maakt met de inductie plaat. Inductie is een veilige en efficiënte manier van koken. Elektrisch koken is al milieuvriendelijker dan op gas, inductie doet daar nog een schepje bovenop.

Het is de bedoeling dat er na 2050 geen gas meer wordt gebruikt. Met inductie kookplaten zet je alvast een stap(je) in die richting.

Wat zijn de voordelen van inductie?

Koken op inductie heeft verschillende voordelen. We zullen hieronder de grootste voordelen voor je op een rij zetten.

Energiezuinig en duurzaam

Omdat alleen de bodem van de pan wordt verwarmd, is koken op inductie een stuk energiezuiniger dan het traditionele koken. Voel je dit nu direct in de portemonnee? Het zal maandelijks geen honderden euro’s gaan schelen, maar als je iedere dag kookt, zie je het zeker op je energierekening.

Als de energieprijzen het niveau van eind 2022 nog eens bereiken, bespaar je met inductie toch behoorlijk wat. Daarnaast is het een stap richting een duurzame samenleving. Nederland moet van het gas af. Dat hoeft natuurlijk niet in één keer. Inductie koken is een mooie eerste stap.

Veilig

Er is natuurlijk geen acuut ontploffingsgevaar in een keuken waar met een gasfornuis wordt gekookt, maar inductie is wel een stukje veiliger, ook voor je kinderen. Dat zit hem voor een deel in de verwarming van de bodem van de pan. Er komen geen vlammen onder de pan uit.

Een ander belangrijk punt is dat bij inductie de verwarming stopt zodra de pan van de plaat wordt afgehaald. Dit zorgt er niet alleen voor dat je niet onnodig het vuur laat aanstaan, maar ook dat de kans kleiner is dat kinderen hun handen kunnen verbranden. Natuurlijk is de warmtebron niet direct afgekoeld, maar dit gebeurt een stuk sneller dan bij bijvoorbeeld een gasfornuis.

Efficiënt

Koken op inductie is behalve milieuvriendelijk, energiezuinig en veilig ook nog een stuk efficiënter. Daarmee doelen we niet op de lagere energierekening, maar op de snelle opwarming van de pan en de goede warmteverdeling.

Bij inductie pannen wordt de hele bodem van de pan gebruikt, met een gelijkmatige verdeling van de warmte. Daardoor bak en kook je een stuk efficiënter. Dit merk je onder meer bij het bakken van vlees of pannenkoeken, maar ook bij het koken van groente of aardappelen.

Schoonmaak en onderhoud

Koken vinden de meeste mensen leuk, van eten houdt zowat iedereen, maar als het om de schoonmaak gaat zijn er minder liefhebbers te vinden. Laten we eerlijk wezen, het is ook niet ons favoriete onderdeel.

Het goede nieuws van inductie koken is dat de platen erg makkelijk kunnen worden schoongemaakt. Dat geldt trouwens ook voor de pannen. Daarnaast is er maar weinig onderhoud nodig.

Welke pannen zijn geschikt voor inductie koken?

Nadelen van inductie koken zijn er nauwelijks, maar als we er een moeten bedenken is het dat als je overstapt op inductie je hoogstwaarschijnlijk nieuwe pannen nodig hebt. Alleen pannen met een magnetisch veld zijn geschikt voor koken op inductie.

We adviseren je om als je overstapt op inductie, een speciale inductie pannenset te kopen. Dan weet je zeker dat het effect van de inductie platen optimaal is. Je gebruikte pannen zijn ook een mogelijkheid, mits ze magnetisch zijn. Houd er echter wel rekening mee dat pannen die op een gasfornuis hebben gestaan niet meer geschikt zijn voor inductie. Het is belangrijk dat de pannen een vlakke bodem hebben, en niet door eerder gebruik zijn kromgetrokken.

Een ander belangrijk punt om op te letten is dat je pannen met een geschikte afmeting koopt. De bodem van de pan moet gelijk zijn aan de oppervlakte van de kookplaat.

Soorten inductie pannen

Omdat koken op inductie steeds populairder wordt, wordt het aanbod op het gebied van pannen alleen maar uitgebreider. Stel dat je een goede inductie braadpan nodig hebt, dan kun je uit een zeer grote vijver vissen.

Je zult overigens zien dat de meeste pannen op meerdere warmtebronnen gebruikt kunnen worden. In het geval van inductie is het belangrijk dat je de pannen niet op gas gaat gebruiken, ook niet eenmalig. De pan is daarna namelijk niet langer geschikt voor je inductie platen.

Conclusie: dit is inductie koken

Inductie koken is de toekomst. Het is een duurzame manier van koken die bovendien erg energiezuinig is. Dit zijn niet de enige voordelen. Inductie koken is efficiënt, omdat de warmteverdeling in de pannen erg goed is. Daarnaast is het onderhoudsvriendelijk en ook de schoonmaak is een stuk eerder klaar.

Als je over gaat stappen op inductie, is het goed om speciale pannen te kopen. Dit kun je in een set doen, die bijvoorbeeld uit kookpannen of bakpannen bestaat. Daarnaast kun je ook losse pannen kopen. Dan ben je wel iets meer geld kwijt, maar als je alleen een wok nodig hebt, is het onnodig om een dure pannenset te kopen.

Pannenadvies.nl