Wat kost koken op gas? Een uitgebreide analyse van de financiële voordelen en nadelen

Wat kost koken op gas?

In de toekomst moet Nederland van het gas af, net als de rest van de wereld. Voor het milieu is het beter om geen gas meer te gebruiken. Dit zijn geen veranderingen die je in een week tijd kunt doorvoeren. De planning is nu dat er vanaf 2050 niet meer gekookt kan worden op gas en dat je vanaf dan ook je huis niet meer via gas kunt verwarmen. Of dat haalbaar is zal de tijd moeten leren. In ieder geval is het goed om te kijken naar de vraag: ‘wat kost koken op gas?

Je hoeft echt niet direct een investering te doen en inductie platen of een ander elektrisch fornuis in huis te halen. Het kan alleen geen kwaad om te berekenen of het voordeliger is om te koken op gas of dat een overstap de moeite waard is. Je weet niet wat de gasprijzen in de toekomst gaan doen. Dat ze door het dak kunnen gaan, heeft 2022 duidelijk gemaakt.

Wat kost koken op gas? Dit is de uitgebreide analyse

Heb je nog een gasfornuis? Dan hoef je niet bang te zijn dat je snel contact moet zoeken met je hypotheekadviseur. Het kost namelijk bijna niks, hoewel je je niet op het kale bedrag moet verkijken. Maar goed, dat komt dadelijk. Eerst maar eens kijken naar wat koken op gas precies kost.

Wat kost koken op gas precies?

Milieu Centraal heeft dit uitgezocht. Milieu Centraal is een stichting van de overheid die zich bezighoudt met het milieu. Omdat gas een aardige belasting voor het milieu is, heeft de stichting gekeken naar de kosten van koken op gas. Een gemiddeld Nederlands huishouden komt op jaarbasis aan gemiddeld €25. Toegegeven, wij hadden dit ook lager verwacht. Ter vergelijking, koken op inductie kost gemiddeld per jaar €36.

Een uur koken op gas komt uit op €0,09. Voor het geld hoef je dus niet over te stappen, hoewel dat misschien in de toekomst wel het geval kan zijn. Daarnaast spelen nog andere factoren een rol. We gaan er in deze analyse uitgebreid naar kijken.

De financiële voordelen van een gasfornuis

Hier hoef je geen hogere wiskunde voor te hebben gestudeerd. Koken op gas is een van de voordeligste manieren van koken. Alleen als je iedere dag buiten een houtvuur maakt en daarboven kookt ben je goedkoper uit. In de zomer is dat nog wel gezellig, in de winter heb je het dan toch niet echt naar je zin. Daarnaast is het behoorlijk tijdrovend.

Koken op gas is dus goedkoop. Als je een gasfornuis van goede kwaliteit hebt, is er voor nu nauwelijks een reden om over te stappen. Er zit nog wel een klein addertje onder het gras, in de vorm van de beste pannen. Straks vertellen we je meer over de kookpannen en koekenpannen en de rol die ze spelen bij de gasrekening.

De (financiële) nadelen van koken op gas

In principe zijn er geen financiële nadelen van koken op een gasfornuis. Je hebt daarnet kunnen zien dat de prijs gunstig is. Het is echter wel slim om dit kritisch te bekijken. In 2022 heb je bijvoorbeeld gezien wat er met de gasprijs kan gebeuren. Uitgesloten is het zeker niet dat de prijs van gas alleen maar verder gaat stijgen. En dan wordt die stoofschotel die twee uur moet pruttelen toch wat duurder. Het gaat niet om honderden euro’s, maar toch.

Daarnaast zijn de kosten in verhouding hoger. Bij koken op gas gaat er namelijk relatief veel warmte verloren. Daardoor ben je met gas langer bezig dan met inductie. Dit voel je gelukkig (nog) niet in de portemonnee.

Een ander nadeel heeft niet zozeer met koken op gas te maken, maar met een gasfornuis. Dit zijn vaak wat oudere fornuizen die prima werken, maar niet de gemakken hebben van elektrische platen, zoals inductie. Koken op een gasfornuis houdt in dat er vlammen uit de pitten komen. Als je jonge kinderen hebt, betekent dat extra goed opletten. Niet dat je dit met elektrische platen niet hoeft te doen, maar vuur is nog altijd wat gevaarlijker.

Hoe kun je de prijs drukken?

Zoals gezegd is het helemaal niet onrealistisch dat de gasprijs in de toekomst weer naar recordhoogte gaat. Deels door externe factoren zoals een oorlog, maar ook omdat de overheid Nederlanders wil stimuleren om over te stappen op duurzame alternatieven.

Er zijn wel wat mogelijkheden om de kosten te drukken. De juiste pannen kopen is verreweg de belangrijkste. En daar valt nog best wat winst te boeken. Neem bijvoorbeeld een koekenpan. Een pan met een dikke bodem is ideaal. Deze warmt goed en snel op. Ook wordt de warmte goed vastgehouden.

En het materiaal speelt een rol, in die zin dat je voor een bepaalde manier van koken een pan van het juiste materiaal gebruikt. Houd je bijvoorbeeld van braden, dan is het slim om een gietijzeren braadpan te kopen. Gietijzer houdt warmte perfect vast, waardoor er minder energie nodig is om het gerecht klaar te stoven.

Een andere manier om de prijs te drukken is om over te stappen op inductie. Inductie is energiebesparend. Nu kost het op jaarbasis nog een kleine €10 meer dan koken op gas, in de toekomst zou dit best weleens andersom kunnen zijn.

Conclusie

Koken op gas is helemaal niet zo duur. Of eigenlijk helemaal niet. Een gemiddeld huishouden komt op jaarbasis aan €25. Met de juiste pannen kun je de prijs nog een beetje naar beneden krijgen, hoewel koken op gas nu eenmaal met zich meedraagt dat er aardig wat warmte onnodig verloren gaat.

Vanaf 2050 mag er niet meer op gas worden gekookt. Is je fornuis aan vervanging toe, dan kun je net zo goed meteen op elektrisch overstappen. Uiteindelijk moet het immers toch.

Pannenadvies.nl